Suami kelar leher isteri gara-gara minta cerai di Subang


Daripada kenyataan penjenayah itu, dia mendakwa isterinya berlaku curang dan bertindak untuk keluar rumah. — Agensi

GARA-GARA isteri minta cerai, seorang lelaki di daerah Tambakdahan, Subang, Jawa Barat, Indonesia bertindak untuk mencabul dan menikam isterinya dengan pisau.

Darmin, 26, melakukan kejadian itu pada Jumaat sekitar pukul 6.30 petang di Kampung Cibaok, Tambakdahan, Subang.

Ketua Polis Daerah Subang AKBP Sumarni berkata, mangsa bernama Wasih, 27, yang merupakan isteri kepada penjenayah itu pada asalnya berkunjung ke rumah suaminya, Dirman atas alasan untuk meminta cerai.

Pada awalnya, Dirman bersetuju dengan permintaan Wasih kerana suspek sedar bahawa dia tidak mampu memberi nafkah kepada isterinya.

“Oleh sebab suspek tidak mampu memberikan nafkah kepada mangsa, dia akhirnya setuju dengan permohonan cerai itu,” kata Sumarni di Balai Polis Subang, Rabu.

Selepas bersetuju, Dirman segera memukul isterinya dan mengelar leher mangsa menggunakan pisau yang dipegangnya.

Mangsa segera meminta pertolongan dan dibantu penduduk sekitar.

"Tetapi ketika hendak pulang, suspek tiba-tiba memukul mangsa menggunakan senjata tajam berupa pisau dan menendangnya dari belakang. Jadi mangsa cedera di leher, dan dibawa ke hospital," katanya.

Dua hari kemudian, keluarga wanita itu melaporkan kejadian itu kepada polis dan penyiasat Unit Siasatan Jenayah Polis Subang, Unit PPA meminta maklumat daripada mangsa saksi dan suspek.

Susualan itu, suspek ditangkap untuk prosiding undang-undang selanjutnya.

Daripada kenyataan penjenayah itu, dia mendakwa isterinya berlaku curang dan bertindak untuk keluar rumah.

“Barang bukti yang berjaya dirampas ialah baju sejuk, seluar jeans, buku nikah dan sebilah pisau yang digunakan penjenayah untuk menikam mangsa,” kata Sumarni.

“Mangsa masih dirawat di hospital dan masih menerima rawatan,” tambah Sumarni.

Atas perbuatannya itu, Dirman didakwa dengan Fasal 44 Undang-Undang Nombor 23 Tahun 2004 tentang Kekerasan Dalam Rumah Tangga, yang membawa hukuman penjara maksimum 5 tahun dan denda maksimum RM 4,447. — Agensi

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram