Lebih 1,000 terkorban gempa bumi Afghanistan


Jumlah korban mungkin masih meningkat dan kejadian itu merupakan salah satu gempa paling dahsyat dalam beberapa dekad yang berlaku di negara berkenaan. — Agensi

GEMPA bumi kuat melanda kawasan pergunungan luar bandar di timur Afghanistan pada Rabu mengorbankan lebih 1,000 orang dan lebih 1,500 cedera, lapor agensi berita tempatan.

Pegawai kerajaan memberi amaran bahawa jumlah korban mungkin masih meningkat dan kejadian itu merupakan salah satu gempa paling dahsyat dalam beberapa dekad yang berlaku di negara berkenaan.

Setakat ini masih belum banyak maklumat yang diperoleh mengenai gempa 6.1 magnitud berhampiran sempadan Pakistan itu tetapi gempa sekuat itu boleh menyebabkan kerosakan serius di kawasan perumahan serta bangunan dengan binaan kurang kukuh dan sentiasa dilanda tanah runtuh.

Pakar menyatakan, dengan kedalaman mencecah 10 kilometer (km) menjadi satu lagi faktor yang boleh membawa kepada kemusnahan teruk.

Bencana itu memberi ujian besar kepada kerajaan pimpinan Taliban, yang merampas kuasa tahun lalu ketika Amerika Syarikat merancang untuk keluar dari negara itu dan menamatkan perang terpanjangnya iaitu dua dekad selepas menumbangkan pemberontak berkenaan susulan serangan 9/11.

Pasukan penyelamat bergegas ke kawasan itu dengan helikopter pada Rabu, tetapi tindak balas mungkin menjadi rumit kerana banyak agensi bantuan antarabangsa meninggalkan Afghanistan selepas Taliban mengambil alih.

Kawasan luar bandar di Afghanistan masih sukar untuk dicapai ekoran ia sebuah negara daratan lebih kecil yang mempunyai jalan gunung berliku dengan kemungkinan sudah terdapat kerosakan besar.

Memandangkan kesukaran itu, seorang pegawai Taliban meminta bantuan antarabangsa.

“Apabila kejadian besar sebegini berlaku di mana-mana negara, perlu bantuan daripada negara lain.

"Sangat sukar bagi kami untuk bertindak balas terhadap insiden besar ini,” kata Sharafuddin Muslim.

Jabatan Meteorologi Pakistan berkata, pusat gempa berada di wilayah Paktika di Afghanistan, kira-kira 50 kilometer di barat daya bandar Khost.

Bangunan juga rosak di wilayah Khost dan gegaran dirasai kira-kira 375 kilometer jauh di ibu kota Pakistan, Islamabad.

Rakaman dari Paktika menunjukkan lelaki membawa orang dalam selimut ke helikopter yang menunggu dan manakala yang lain dirawat di atas tanah.

Seorang penduduk dilihat menerima cecair IV sambil duduk di kerusi plastik di luar runtuhan rumahnya dan masih banyak lagi yang terbaring di atas pengusung beroda.

Beberapa imej menunjukkan penduduk mengutip bata tanah liat dan runtuhan lain dari rumah batu yang musnah, beberapa bumbung atau dindingnya telah runtuh.

Angka kematian yang diberikan oleh Agensi Berita Bakhtar adalah sama dengan gempa bumi pada 2002, di utara Afghanistan.

Kejadian itu mencatatkan angka korban yang paling ramai sejak 1998, apabila gempa bumi berukuran 6.1 magnitud dan gegaran berikutnya di timur laut terpencil Afghanistan membunuh sekurang-kurangnya 4,500 orang.

Di kebanyakan tempat di dunia, gempa bumi sebesar itu tidak akan menyebabkan kemusnahan yang begitu besar, kata Robert Sanders iaitu ahli seismologi US Geological Survey.

Tetapi angka kematian akibat gempa lebih banyak disebabkan oleh geografi, kualiti bangunan dan kepadatan penduduk.

"Oleh kerana kawasan pergunungan, terdapat runtuhan batu dan tanah runtuh yang kita tidak akan ketahui sehingga ada laporan. Bangunan lama berkemungkinan runtuh dan gagal diselamatkan.

"Disebabkan betapa padatnya kawasan di bahagian itu, kita telah melihat pada masa lalu gempa bumi yang serupa menyebabkan kerosakan yang ketara," katanya.

Pihak Taliban mencuba untuk naikkan semula pegawai yang sebelum ini dibuang oleh pengikut setia kerajaan yang menerima sokongan barat dan tiada kepastian bagaimana mereka tiba di kawasan terlibat, kata Bakhtar.

Di Kabul, Perdana Menteri Mohammad Hassan Akhund mengadakan mesyuarat tergempar di istana presiden untuk menyelaraskan usaha bantuan, dan Bilal Karimi, timbalan jurucakap kerajaan Taliban, menulis di Twitter untuk menggesa agensi bantuan menghantar pasukan ke kawasan itu.

"Tindak balas sedang dalam perjalanan," penyelaras penduduk PBB di Afghanistan, Ramiz Alakbarov, membuat ciapan di Twitter.

Itu mungkin terbukti sukar memandangkan situasi yang dihadapi Afghanistan hari ini.

Selepas Taliban ambil alih seluruh negara pada 2021, tentera AS dan sekutunya kembali ke Lapangan Terbang Antarabangsa Hamid Karzai di Kabul dan kemudian berundur sepenuhnya.

Banyak organisasi kemanusiaan antarabangsa mengikutinya kerana kebimbangan tentang keselamatan dan rekod hak asasi manusia Taliban yang lemah.

Sejak itu, Taliban bekerjasama dengan Qatar, Turki dan Emiriah Arab Bersatu untuk memulakan semula operasi lapangan terbang di Kabul dan di seluruh negara - tetapi hampir semua syarikat penerbangan antarabangsa masih mengelak dari negara itu.

Keengganan di pihak organisasi bantuan untuk meletakkan sebarang wang dalam tabung Taliban boleh menyukarkan penerbangan dalam bekalan dan peralatan.

Bagaimanapun, menurut Ketua Pengarah Bakhtar, Abdul Wahid Rayan, Persatuan Bulan Sabit Merah Afghanistan menghantar kira-kira 4,000 selimut, 800 khemah dan 800 kit dapur ke kawasan yang terjejas.

Kumpulan bantuan perubatan kecemasan Itali yang masih beroperasi di Afghanistan berkata, ia menghantar tujuh ambulans dan kakitangan ke kawasan paling hampir dengan zon gempa.

"Kebimbangan adalah bahawa mangsa akan bertambah lagi, juga kerana ramai orang boleh terperangkap di bawah bangunan yang runtuh.

"Tragedi terbaru ini tidak boleh memburukkan lagi keadaan kerapuhan dan ekonomi dan sosial kesukaran yang dialami Afghanistan selama berbulan-bulan, " kata Stefano Sozza, pengarah negara untuk Kecemasan di Afghanistan.

Perdana Menteri Pakistan, Shahbaz Sharif berkata, negaranya akan memberikan bantuan.

Di Vatican, Pope Francis berdoa untuk semua yang terbunuh dan cedera dan untuk "penderitaan penduduk Afghanistan yang dikasihi."

Taimoor Khan, jurucakap pengurusan bencana di kawasan itu berkata, beberapa kawasan terpencil di Pakistan melihat laporan kerosakan rumah berhampiran sempadan Afghanistan, tetapi tidak jelas sama ada ia disebabkan hujan atau gempa bumi.

Agensi seismologi Eropah, EMSC, berkata, gegaran gempa bumi itu dirasai lebih 500 kilometer (310 batu) oleh 119 juta orang di seluruh Afghanistan, Pakistan dan India.

Pergunungan Afghanistan dan kawasan Asia Selatan yang lebih besar di sepanjang pergunungan Hindu Kush sudah sekian lama terdedah kepada gempa bumi yang dahsyat. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram

Gempa bumi, Afghanistan, Taliban, kecemasan