Guru agama dipenjara seumur hidup, rogol 13 pelajar sekolah pondok sampai hamil


  • Benua
  • Selasa, 15 Feb 2022

PERBUATAN Wirawan terbongkar selepas keluarga seorang pelajar perempuan melaporkan perbuatannya kepada polis. — Agensi

MAHKAMAH di Indonesia pada Selasa menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas seorang guru kerana merogol 13 pelajar.

Kejadian tersebut merupakan salah satu kes yang menarik perhatian negara itu berhubung penderaan seksual yang berlaku di sekolah agama berasrama penuh.

Mahkamah daerah Bandung di Jawa Barat mendapati Herry Wirawan bersalah merogol 13 pelajar perempuan, kesemuanya di bawah umur dan sekurang-kurangnya lapan daripada mereka hamil.

Di dalam prosiding, tertuduh didapati merogol kanak-kanak yang rata-ratanya daripada keluarga miskin dan bersekolah dengan pembiayaan biasiswa selama lima tahun.

Perbuatan terkutuk itu terbongkar selepas keluarga seorang pelajar perempuan melaporkan Wirawan kepada polis kerana merogol dan menghamilkan anak perempuan mereka pada 2021.

Pendedahan itu mencetuskan kemarahan negara, dengan seorang pegawai kanan kerajaan berkata, Presiden Joko Widodo memberi perhatian khusus kepada kes itu.

Wirawan, 36, tiba di mahkamah dalam keadaan bergari dan menundukkan kepalanya ketika hakim, Yohannes Purnomo Suryo Adi menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup.

Tertuduh bagaimanapun merayu kepada hakim supaya meringankan hukuman terhadapnya dengan alasan dia perlu membesarkan anak-anaknya.

Mahkamah berkata, bayaran balik untuk mangsa akan dibayar oleh kerajaan.

Di Indonesia, terdapat lebih 25,000 sekolah pondok yang dikenali sebagai "pesantren" dengan hampir lima juta pelajar tinggal dan belajar di asrama.

Mereka kebiasaannya akan menghadiri kelas biasa di waktu siang dan meneruskan pengajian al-Quran dan ajaran Islam hingga petang.

Kes rogol di Bandung sekali gus mengetengahkan masalah penderaan seksual di sekolah Indonesia, dengan 14 daripada 18 kes dilaporkan kepada Suruhanjaya Perlindungan Kanak-Kanak Kebangsaan pada 2021 berlaku di pesantren. — Agensi

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram