Zayn Rayyan dibunuh di tempat lain sebelum diletak di tepi sungai — Polis


  • 112
  • Jumaat, 08 Dis 2023

Zayn Rayyan dipercayai telah dibunuh di tempat lain sebelum mayatnya dicampak berhampiran aliran anak sungai berhampiran kawasan kediamannya di Damansara Damai.

KANAK-KANAK autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang ditemukan meninggal dunia di aliran anak sungai di Damansara Damai, Petaling Jaya, Selangor dipercayai dibunuh di lokasi lain sebelum mayatnya diletakkan di anak sungai terbabit.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, hasil bedah siasat pada Khamis mendapati kanak-kanak berusia enam tahun itu meninggal dunia dalam tempoh 48 jam sebelum mayatnya ditemukan.

"Mengambil kira daripada hasil bedah siasat, kita merumuskan mangsa tidak mati di tempat kejadian, mungkin mati di tempat lain dan diletakkan di situ (anak sungai) ... yang pasti dia (Zayn Rayyan) bukan lemas," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya, Selangor pada Khamis.

Mohd Shuhaily berkata, hasil proses bedah siasat, selain kecederaan di leher dan badan mangsa, terdapat juga kecederaan mempertahankan diri.

BACA LAGI: Jenazah Zayn Rayyan selamat dikebumikan di Kota Damansara

2330818

Mohd Shuhaily berkata, selain kecederaan di leher dan badan mangsa, terdapat juga kecederaan mempertahankan diri.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati aliran anak sungai itu bukan laluan kebiasaan masyarakat setempat, namun tidak menolak kemungkinan suspek memahami selok-belok lokasi kejadian terbabit.

Beliau berkata, siasatan akan diteruskan di lokasi kejadian bagi mencari bukti untuk menjejaki suspek dan setakat ini polis telah merakam keterangan daripada ibu bapa mangsa.

Beliau tidak menolak kemungkinan suspek dalam kejadian ini melibatkan individu yang tinggal di kawasan kejadian, namun siasatan lanjut masih dijalankan.

"Pihak polis bersama masyarakat setempat selama dua hari telah melalui tempat sama, tidak menemukan mangsa tetapi dijumpai pada hari kedua lewat malam.

"Kita memandang serius kes ini dan orang ramai yang mempunyai maklumat diminta tampil menyalurkannya bagi membantu siasatan," kata beliau.

BACA LAGI : [VIDEO] 'Saya rasa Zayn Rayyan masih ada' — Ibu

Mohd Shuhaily berkata, pada ketika ini, siasatan kematian Zayn Rayyan konsisten kepada kes bunuh.

Selepas dilaporkan hilang tengah hari Selasa di Damansara Damai, Zayn Rayyan ditemukan meninggal dunia dalam aliran anak sungai berhampiran kawasan kediamannya kira-kira 10 malam Rabu.

Mayat kanak-kanak lelaki itu dijumpai kumpulan penduduk yang turut membantu operasi mencari mangsa.

Mangsa ditemukan terbaring di sungai yang terletak kira-kira 200 meter dari blok kediamannya di Apartmen Idaman, Damansara Damai.

Terdahulu, ibu Zayn Rayyan dilaporkan menyedari kehilangan anaknya ketika menaiki tangga untuk pulang ke rumah mereka di tingkat tiga apartmen itu kira-kira 12.30 tengah hari, sebelum kanak-kanak berkenaan dikatakan kali terakhir dilihat memasuki kawasan belukar berhampiran Apartmen Idaman. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram