Dituduh terima rasuah, Muhyiddin akui tak lena tidur


  • Primer
  • Ahad, 12 Mac 2023

Muhyiddin dikenakan empat pertuduhan salah guna kuasa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur membabitkan jumlah suapan RM232.5 juta.

BEKAS Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengakui beliau kini menghadapi masalah tidur pada waktu malam selepas didakwa atas tuduhan salah guna kuasa dan pengubahan wang haram.

Pengerusi Perikatan Nasional itu berkata, situasi itu timbul setiap kali beliau membaca berita mengenai pertuduhan beliau.

“Sukar untuk tidur malam. Isteri saya juga sukar tidur dan anak-anak saya juga sentiasa risau.

“Membaca berita (mengenai pertuduhan) memburukkan keadaan apabila saya mendapat tahu bahawa saya akan dipenjarakan selama lebih 20 tahun jika didapati bersalah,” katanya memetik laporan media pada Ahad.

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu, mengulangi pendiriannya mengaku tidak bersalah dengan mengatakan bahawa beliau adalah mangsa penganiayaan politik.

Pada Jumaat, Muhyiddin dikenakan empat pertuduhan salah guna kuasa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur membabitkan jumlah suapan RM232.5 juta.

Perdana menteri Malaysia kelapan mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan hakim Azura Alwi pada di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada Jumaat.

Mengikut kertas pertuduhan pertama hingga keempat, Muhyiddin, yang merupakan penjawat awam dan perdana menteri ketika itu dan presiden Bersatu, menyalahgunakan kedudukannya untuk kepuasan daripada tiga entiti dan seorang individu untuk sekutunya, Bersatu.

Dia didakwa menyalahgunakan jawatannya untuk menerima suapan RM200 juta daripada Bukhary Equity Sdn Bhd; RM1 juta daripada Nepturis Sdn Bhd; RM19.5 juta daripada Mamfor Sdn Bhd dan RM12 juta daripada seorang Azman Yusoff.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di Pejabat Perdana Menteri, Putrajaya, antara 1 Mac 2020 dan 20 Ogos 2021.

Pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009.

Jika sabit kesalahan, Muhyiddin berdepan hukuman penjara sehingga 20 tahun, dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah suapan atau RM10,000, mengikut mana yang lebih tinggi.

Dia juga menghadapi dua pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM195 juta.

Bagi pertuduhan ini, Muhyiddin didakwa menerima hasil daripada aktiviti haram sebanyak RM120 juta dan RM75 juta daripada Bukhary Equity Sdn Bhd, yang dimasukkan ke dalam akaun Bersatu.

Sementara itu, Perhimpunan Agung Tahunan Bersatu pada Ahad sebulat suara bersetuju mengekalkan Muhyiddin selaku presiden parti berkenaan.

Keputusan sebulat suara itu diputuskan susulan usul khas yang dikemukakan Timbalan Presiden Bersatu Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu yang mewakili Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT), sebelum Muhyiddin menyampaikan ucapan dasar di perhimpunan itu.

Ahmad Faizal ketika mengemukakan usul itu berkata, perjuangan Bersatu demi bangsa dan kemakmuran kaum lain menerusi sayapnya Bersatu Bersekutu, menuntut supaya parti itu kekal teguh dan tidak berpecah belah.

"Tidak berbangkit isu dan keperluan untuk Tan Sri Presiden meletakkan jawatan," katanya ketika mengemukakan usul berkenaan.

Setiausaha Agung Bersatu Datuk Seri Hamzah Zainuddin dalam ucapan menyokong usul berkenaan berkata, Bersatu berikrar untuk berdiri teguh dan akan terus berjuang untuk mempertahankan Muhyiddin.

Pada masa sama, Muhyiddin dalam ucapan dasarnya menzahirkan penghargaan kepada seluruh perwakilan dan ahli parti yang terus menyokong kepimpinannya selaku Presiden Bersatu dengan menolak tawaran beliau untuk meletak jawatan.

Menurutnya, beliau menawarkan untuk meletakkan jawatan pada mesyuarat MPT Bersatu semalam selain berkata keputusan itu dibuat dengan mengambil kira kedudukannya yang sedang berhadapan dengan beberapa pertuduhan di mahkamah.

"Sebagai mendukung prinsip dan motto perjuangan parti kita iaitu "Bersatu, Bermaruah dan Beramanah”, saya mengambil tanggungjawab sepenuhnya di atas pertuduhan terhadap diri saya.

"Bagaimanapun, Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu telah menolak tawaran saya untuk meletak jawatan," katanya.

Beliau berkata, dengan keputusan perwakilan meluluskan usul menolak peletakan jawatan Presiden dan atas kehendak Perhimpunan Agung Tahunan, beliau akan meneruskan tugas sebagai Presiden parti.

Bekas Perdana Menteri merangkap Pengerusi Perikatan Nasional itu berdepan enam pertuduhan melibatkan empat dakwaan menggunakan kedudukan mendapatkan rasuah RM232.5 juta dan dua pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM195 juta. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram