Pengawal keselamatan, pelajar tahfiz tak mengaku salah sebabkan kematian lelaki mengamuk di masjid Kota Bharu


Mohd Sabri (tengah) ketika dibawa ke Mahkamah Sesyen Kota Bharu pada Ahad. — Bernama

SEORANG pengawal keselamatan dan pelajar tahfiz mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kota Bharu, Kelantan pada Ahad atas pertuduhan mencederakan sehingga menyebabkan kematian seorang lelaki, bulan lepas.

Mohamad Sabri Yusoff, 33, dan remaja berusia 17 tahun berkenaan membuat pengakuan itu selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan di hadapan Hakim Mohd Zul Zakiqudin Zulkifli.

Berdasarkan pertuduhan, kedua-dua mereka didakwa dengan niat menyebabkan kecederaan tubuh badan dan menyebabkan kematian Mohd Syhakahalaf Akram Mohd Zakuwan, 28, di Masjid Tok Guru Pulau Melaka, Kelantan sekitar pukul 6.55 petang, 29 Januari lepas.

Mohamad Sabri didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 304(a) Kanun Keseksaan (Akta 574) dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang membawa hukuman penjara sehingga 30 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Sementara pelajar tahfiz yang didakwa bersama-sama Mohamad Sabri melakukan perbuatan itu boleh dikenakan hukuman di bawah Seksyen 91 Akta Kanak-kanak 2001, jika sabit kesalahan.

Mahkamah membenarkan Mohamad Sabri diikat jamin RM20,000 dengan seorang penjamin manakala pelajar tahfiz tersebut diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 19 Mac ini untuk sebutan semula kes.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Siti Erdabayu Subhan dan peguam Zamri Mat Nawang mewakili kedua-dua tertuduh. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram