Dah jumpa GPS dan PAS, Muhyiddin gerenti Kerajaan Persekutuan terbentuk dalam masa terdekat


Muhyiddin (tengah) menerima kunjungan Abang Johari dan Abdul Hadi pada pagi Ahad. — Twitter

PENGERUSI Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Ahad memberi jaminan kerajaan Persekutuan akan dapat dibentuk dalam masa terdekat.

Beliau menerima kunjungan Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS), Tan Sri Abang Johari Tun Openg dan Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang pagi Ahad berkenaan perkara itu.

"Rundingan juga sedang dibuat dengan parti-parti lain yang sehaluan dan Ahli Parlimen Bebas. Insya-ALLAH, Kerajaan Persekutuan akan dapat dibentuk dalam masa terdekat," katanya menerusi hantaran di laman Facebook dan Twitternya pada Ahad.

Beliau turut memuat naik sekeping gambar yang memperlihatkan perbincangan antara beliau, Abdul Hadi dan Abang Johari yang juga merupakan Premier Sarawak.

Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada Sabtu menyaksikan situasi Parlimen tergantung apabila tiada parti mendapat majoriti mudah untuk membentuk Kerajaan Persekutuan baharu.

Pakatan Harapan (PH) memenangi 82 kerusi, PN (73); Barisan Nasional (30), Gabungan Parti Sarawak (GPS) (22), Gabungan Rakyat Sabah (GRS) (6); Warisan (3); Bebas (2) dan Parti Bangsa Malaysia (PBM) serta Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM) masing-masing meraih satu kerusi.

Pada Sabtu, Muhyiddin yang juga bekas Perdana Menteri berkata, PN sedia menjalinkan kerjasama dengan mana-mana parti yang dapat menerima prinsip dan perjuangan gabungan itu dalam membentuk kerajaan yang bersih dan stabil, kecuali dengan PH. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan