Malaysia raih 3 pingat emas di Kejohanan Esports Komanwel


  • eSports
  • Isnin, 08 Ogos 2022

Malaysia menewaskan England 2-1 dalam kategori terbuka Dota 2, aksi Grand Final untuk merebut pingat emas. — Persekutuan Esports Global/Twitter @GE_Federation

KONTINJEN esports Malaysia berjaya memenangi tiga pingat emas pada Kejohanan Esports Komanwel yang berlangsung di Birmingham, England.

Pada Sabtu lalu, Mohamad Nor Haikal Mohamad Noh memenangi pingat emas pertama dalam eFootball, menewaskan pemain Scotland Gary McInnes, dalam dua daripada tiga perlawanan.

Manakala, Cerith Dennis dari Wales membawa pulang gangsa.

“Saya sangat gembira, ini adalah impian saya. Saya telah menunggu ini selama bertahun-tahun. Ia sangat bermakna kepada orang di rumah, penyokong saya dalam talian, dan saya sudah mendapat banyak mesej ucapan tahniah.” kata Mohamad Haikal dalam satu kenyataan kepada Persekutuan Esports Global.

Malaysia juga memenangi emas dalam kategori wanita Dota 2 dengan mengatasi pasukan England 2-0.

Singapura pula membawa pulang pingat gangsa.

Skuad Dota 2 wanita Malaysia terdiri daripada Stephanie Lim Yuen Lii, Bette Chia Hooi Ping, Tan Lyn Xhin, Nadrah Saufi, Wong Wei Sian dan Lim Chern Tze.

"Apa yang membuatkan Malaysia begitu baik dalam permainan? Kami mempunyai banyak budaya berbeza di negara kami tetapi kami bersatu dengan baik, dan itulah kekuatan kami," kata ketua pasukan Stephanie dalam satu kenyataan.

Pada Ahad, Malaysia menewaskan England 2-1 dalam kategori terbuka Dota 2, aksi Grand Final untuk merebut pingat emas.

Pasukan itu terdiri daripada William Yeoh Kwok Teong, Denise Danial Abdullah, Chung Wei Shen, Ahmad Ayhad Husam, Pang Sze Xuan, dan Loyd Yong Binjie. India membawa pulang pingat gangsa.

Kontinjen Malaysia ditubuhkan oleh Persekutuan Sukan Elektronik Malaysia (MESF) dengan timbalan presidennya, Afiq Fadhli Narawi sebagai pengurus pasukan.

Kejohanan E-Sukan Komanwel diadakan buat pertama kali tahun ini bersama Sukan Komanwel di Pusat Konvensyen Antarabangsa di Birmingham.

Secara keseluruhan, tiga kejuaraan dipertandingkan pada acara itu termasuk Rocket League, yang tidak disertai Malaysia.

Acara itu adalah hasil perkongsian antara Persekutuan Sukan Komanwel Global dan Persekutuan Sukan Komanwel yang bertujuan untuk meneroka potensi sukan e-sukan menjadi sebahagian daripada Sukan Komanwel pada masa hadapan. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram