Lari dalam perjalanan ke penjara Ledang, 2 tahanan warga Indonesia diburu


  • 112
  • Rabu, 12 Apr 2023

Haji Samirudin (kiri) and Riki Rinaldi. — Facebook/PolisDaerahKulai

DUA tahanan warga Indonesia yang dalam perjalanan ke penjara untuk menjalani hukuman berjaya lepas daripada gari dan melarikan diri ke ladang kelapa sawit di Kulai, Johor.

Ketua Polis Daerah Kulai, Superintenden Tok Beng Yeow berkata, kedua-dua suspek melarikan diri sekitar pukul 11.20 pagi Selasa ketika pulang dari Mahkamah Kota Tinggi ke Penjara Ledang di Tangkak.

Beliau berkata, pada awal hari ini, tahanan itu bersama dua lagi lelaki warga Indonesia dibawa ke Mahkamah Kota Tinggi, Johor pada pukul 8 pagi dengan mereka didakwa mengikut Seksyen 5(2) Akta Imigresen 1959/63.

“Mereka pada mulanya ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) kerana tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah untuk memasuki Malaysia dan mahkamah menjatuhkan hukuman penjara enam bulan.

“Selepas sesi mahkamah tamat, tiga anggota APMM ditugaskan mengangkut keempat-empat tertuduh menaiki van menuju ke penjara Ledang di mana hukuman mereka akan dijalankan.

“Bagaimanapun, ketika dalam perjalanan, dua daripada mereka berjaya melepaskan diri daripada gari yang dirantai sebelum menendang pintu belakang van untuk melarikan diri.

“Mereka kemudian lari ke ladang kelapa sawit berhampiran Jalan Felda Inas menghala ke Sengkang,” katanya dalam satu kenyataan.

Kedua-dua tahanan yang melarikan diri itu dikenali sebagai Haji Samirudin, 36, dan Riki Rinaldi, 40.

Beng Yeow menambah, pasukan mencari telah dilancarkan termasuk unit pengesan anjing K9 polis untuk memburu dua lelaki itu.

Beliau turut menggesa orang ramai membantu polis dalam perkara itu.

Menurutnya, kes diklasifikasikan mengikut Seksyen 223/224 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun dan denda, atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Beliau meminta mereka yang mempunyai maklumat berhubung kes itu menghubungi Bilik Gerakan Polis Kulai di talian 07-663 7222 atau balai polis berhampiran. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram

polis, penjara, tahanan lolos,