Jika di 40 buah negara, Yasin Sulaiman akan dirai — Syed Saddiq


  • Primer
  • Rabu, 18 Mei 2022

Syed Saddiq juga menggesa kerajaan mengiktiraf bahawa terdapat ramai pesakit di negara ini yang memerlukan ganja untuk rawatan.

"JIKA Yasin berada di 40 negara yang mewajarkan penggunaan ganja untuk perubatan, dia akan disingkirkan dan berbeza daripada negara ini kerana berdepan pertuduhan jenayah," kata Ketua Muda, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman ketika ditemui di Mahkamah Majistret di Petaling Jaya, Selangor pada Rabu.

Syed Saddiq yang juga Pengerusi Kaukus Perubatan Ganja berkata, membawa isu sama di luar negara, Yasin tidak akan berada di lokap dan menunggu berbulan-bulan untuk dibincangkan, sebaliknya akan dibantu kerana perbuatannya itu dilihat sebagai satu penyakit.

“Undang-undang sudah lapuk, lapuk, 70 tahun tidak dikemas kini, sebagai penggubal undang-undang, saya bertanggungjawab memastikan peraturan negeri mengikut perkembangan semasa.

“Malangnya dalam bab ini undang-undang berkaitan ganja tidak dikemas kini,” katanya selepas prosiding terhadap penyanyi nasyid, Muhammad Yasin Sulaiman atau lebih dikenali sebagai Yasin, didakwa menanam 17 pokok ganja dan mengedar dadah jenis sama.

Ahli Parlimen Muar itu juga menggesa kerajaan mengiktiraf bahawa terdapat ramai pesakit di negara ini yang memerlukan ganja untuk rawatan.

Menurutnya, dia bukan sahaja membabitkan penyanyi itu, malah ramai lagi yang melalui kes sama dan tidak mendapat pembelaan sewajarnya.

Beliau menegaskan bahawa kumpulan ini bukan sebahagian daripada golongan yang mengedar ganja untuk keuntungan.

Jadi, katanya, sudah tiba masanya Malaysia mengikut jejak langkah lebih 40 negara di seluruh dunia untuk menggunakan ganja sebagai ubat alternatif.

Selain itu, Syed Saddiq turut menyentuh perbualannya dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berhubung penggunaan ganja.

Pada pertemuan itu, beliau berkata, terdapat maklum balas positif bahawa Perdana Menteri akan membawa isu itu ke Kabinet. — Sinar Harian

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan