Tak dapat 2 bulan gaji bukan alasan penyerang sayap tak gembira di Kedah


  • Podium
  • Jumaat, 27 Okt 2023

Partiban sudah mencetak dua jaringan gol dalam sembilan perlawanan dia diturunkan. — Facebook/KDAFC

DI sebalik isu luar padang melanda Kedah Darul Aman (KDA) FC, pemain dan barisan kejurulatihan fokus membantu kelab itu menduduki tempat kedua Liga Super.

Skuad Hijau Kuning kini berada di tangga ketiga liga dengan 47 mata daripada 22 perlawanan dan boleh merapatkan jurang dengan Selangor dengan dua mata jika menewaskan Negeri Sembilan di Stadium Darul Aman di Alor Setar pada Sabtu.

Pasukan Gergasi Merah kini berada di tempat kedua dengan 52 mata daripada 23 perlawanan.

Kedah bagaimanapun kini dikhabarkan dilanda masalah gaji seperti yang dilaporkan minggu lalu dan perkara itu akan diselesaikan oleh Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) termasuklah untuk beberapa kelab lain juga.

Difahamkan, kelab Utara tanah air itu sudah dua bulan tidak membayar gaji pemain iaitu pada pada bulan Ogos dan September

Bagaimanapun, para pemain Sang Kenari masih kekal komited untuk melakukan yang terbaik untuk pasukan terutama pemain sayap, J. Partiban.

Pemain yang dipinjamkan dari Kuala Lumpur (KL) City itu kerap bermain untuk Sang Kenari dengan harapan dapat membina semula kecergasan dan keyakinan perlawanan.

WhatsApp Image 2023-10-27 at 16.50.25

Partiban ketika sesi latihan menjelang perlawanan Kedah bertemu Negeri Sembilan. — Facebook/KDAFC

Partiban mahu menunjukkan bahawa dia seorang pemain sayap yang masih layak untuk ditonton dalam liga.

“Masa saya di Kedah adalah baik kerana saya mendapat minit dan melakukan yang terbaik untuk membantu pasukan mencapai sasaran mereka menamatkan tiga teratas atau paling banyak, kedua dalam liga.

“Sebagai pemain, saya berterima kasih kepada jurulatih Nafuzi (Zain) kerana mempercayai kebolehan saya dan memberi saya kebebasan untuk bermain di bahagian sayap.

“Terima kasih kepada dia dan pasukan, saya telah mendapat kegembiraan untuk bermain semula.

"Ya, kami mempunyai isu luar padang tetapi apabila kami berada di atas padang, kami hanya memikirkan perlawanan itu. Dan tidak lupa, penyokong Kedah yang datang ke stadium untuk menyaksikan kami bermain," jelasnya.

Di sebalik kedudukan skuad Jang Hobin dalam liga yang mana mereka berada di tangga kesembilan dengan 21 mata dan juga dengan masalah gaji, Partiban percaya NSFC akan mengharungi cabaran yang kuat di Alor Setar.

"Negeri Sembilan adalah pasukan yang bekerja keras. Mereka boleh diatur dan benar-benar berbisa dengan tekanan dan serangan balas mereka. Itu perkara yang perlu kita ambil perhatian.

"Sama ada mereka bermain dengan pertahanan lima atau tiga orang, kami perlu bersedia untuk sebarang formasi taktikal. Tugas saya adalah untuk mendapatkan hantaran lintang dan menjadi sebahagian daripada permainan dari sayap.

"Kami perlu bekerja keras dua kali ganda untuk mendapatkan kemenangan," kata pemain sayap berusia 30 tahun itu. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram