Tunai impian Zamsaham, 5 anak jati diseru pulang ke Kelantan


  • Podium
  • Isnin, 29 Ogos 2022

Kesebelasan utama Kelantan FC yang berjaya berada di kedudukan kedua dalam Liga Perdana. — Facebook/Kelantan FC

TIDAK dinafikan, Kelantan FC yang bersaing dalam Liga Perdana musim ini antara kelab yang boleh dijadikan contoh oleh pasukan lain.

Bukan sahaja berjaya kekal dalam kelompok teratas dan menyaingi Johor Darul Takzim II (JDT II), tetapi juga cukup hebat daripada segi pengurusan.

Ketika kelab lain bergelut dengan masalah kewangan, kelab milik Norizam Tukiman atau juga dikenali sebagai Zamsaham itu berjaya meraih keuntungan.

Menuju ke pengakhiran musim Liga Perdana, seperti kelab yang lain, pelbagai perkara sudah dirancang untuk berdepan saingan Liga Super musim depan.

Zamsaham sebelum ini memberitahu Majoriti yang pihaknya cukup berminat membawa masuk pemain-pemain kelahiran Kelantan yang sedang bermain di kelab lain.

Memang ada beberapa pemain bintang dalam kelab lain yang merupakan anak jati Kelantan. Berikut merupakan lima pemain 'anak jati Kelantan' berpotensi bermain bersama Kelantan FC, sekali gus merealisasikan impian Zamsaham.

Nik-Shahrul-Azim

Nik Shahrul Azim Ab Halim (KL City FC)

Nik Sharul Azim Ab Halim merupakan pemain di posisi bek kanan untuk skuad KL City FC musim ini.

Pemain kelahiran Rantau Panjang, Kelantan ini juga pernah menjadi sebahagian daripada skuad Kelantan yang memenangi kejuaraan treble pada 2012.

Bersama KL City FC, pemain yang mesra disapa Pok Nik ini sering menjadi pilihan utama Bojan Hodak dalam kesebelasan utama pasukannya.

Pengalaman bersama pasukan bergelar juara Zon Asia Tenggara (Asean) Piala AFC pastinya memberi kelebihan kepada Kelantan FC jika pemain bersama pasukan itu musim depan.

Faiz-Nasir-Layak-Beraksi-Untuk-Harimau-Malaya-1024x680

Faiz Nasir (Terengganu FC)

Faiz Nasir (Terengganu FC) Faiz Nasir merupakan pemain bahagian tengah untuk pasukan Terengganu FC dan cukup terkenal dengan kelajuan serta kelincahan menggelecek bola.

Malah, pemain berusia 30 tahun kelahiran Pasir Mas, Kelantan ini pernah mendapat digelar sebagai 'Messi' kerana kelincahannya itu.

Bermain di bahagian tengah, Faiz mempunyai kemampuan tinggi dalam membuat hantaran cantik kepada penyerang.

Selain itu, dia juga mempunyai potensi untuk menjaringkan gol kerana memiliki rembatan yang padu dari luar kotak penalti menerusi kaki kirinya.

155519714_1882392591915479_184381520462286706_o

Luqman Hakim Shamsudin (KV Kortrijk)

Siapa yang tidak kenal dengan nama Luqman Hakim Shamsudin yang kini beraksi bersama kelab Belgium, KV Kortijk.

Berusia 20 tahun, pemain kelahiran Kota Bharu, Kelantan ini juga antara yang membantu aksi skuad kebangsaan di peringkat antarabangsa.

Apa yang menarik mengenai Luqman Hakim adalah pengalamannya beraksi dalam liga di Eropah.

Selain itu, pemain ini juga cukup laju, mampu menggelecek dan mempunyai naluri yang tinggi dalam mencari gol.

WhatsApp Image 2022-08-28 at 9.55.18 PM

Wan Zaharulnizam Zakaria (Melaka United)

Wan Zaharulnizam Zakaria atau lebih mesra disapa sebagai Kecik merupakan tunjang utama untuk Melaka United (MU).

Bermain di posisi tengah, pemain kelahiran Tumpat, Kelantan ini berkemampuan untuk menggelecek pemain lain dengan baik.

Malah, pemain berusia 31 tahun ini juga antara yang menjadi pengemudi utama untuk serangan Sang Kancil.

Pernah beraksi untuk Kelantan FC pada musim lalu, tidak mustahil pemain ini akan berpatah balik ke Kelantan FC apatah lagi dengan kedudukan kewangan MU yang didakwa tidak stabil ketika ini.

1545608

Azwan Aripin (Sri Pahang)

Beraksi di bahagian pertahanan untuk Sri Pahang FC, Azwan Aripin boleh disifatkan sebagai pemain yang cukup kebal.

Bukan sahaja mampu bermain dengan baik di posisi pertahanan, pemain kelahiran Tumpat, Kelantan ini juga mempunyai kemampuan untuk menjaringkan gol.

Buktinya, pemain berusia 26 tahun ini menjaringkan gol yang cukup cantik ketika bertemu Penang FC sehingga ada yang merasakan golnya layak dicalonkan untuk anugerah Puskas.

Kesemua yang disenaraikan ini adalah anak jati Kelantan FC tetapi apa sahaja perancangan untuk musim depan pasti sudah ditentukan oleh Zamsaham bersama pengurusannya. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram