Tiga premis kerajaan di JB terima ancaman bom, staf terpaksa kosongkan bangunan


  • 112
  • Isnin, 12 Feb 2024

Polis Johor mengesahkan bangunan MBJB di Bukit Senyum selamat beroperasi selepas memeriksa bangunan berkenaan pada Isnin.

TIGA premis kerajaan di Johor Bahru, Johor disahkan telah menerima e-mel mengandungi unsur ancaman bom pada Isnin.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Raub Selamat berkata, e-mel itu disedari oleh salah seorang kakitangan Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) selepas kembali bekerja dari cuti perayaan mereka.

“E-mel itu dihantar kepada MBJB, ibu pejabat polis Johor, dan kompleks Mahkamah Johor.

“Setakat ini, kami hanya menerima laporan polis daripada ibu pejabat polis Johor dan MBJB,” katanya ketika dihubungi.

Menurutnya lagi, e-mel yang diterima ketiga-tiga premis kerajaan itu dipercayai berpangkalan di luar negara dan dihantar oleh individu yang sama.

“Kami telah melakukan pemeriksaan pejabat MBJB manakala ibu pejabat polis dan kompleks mahkamah telah menempatkan Pasukan Tindak Balas Kecemasan mereka sendiri.

“Setakat ini, kami tidak menemui apa-apa yang mencurigakan dan saya menggesa orang ramai supaya bertenang,” tambahnya.

Tambah Raub lagi, kes disiasat mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana ugutan jenayah dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia kerana kesalahan menggunakan kemudahan rangkaian secara tidak wajar.

Terdahulu, Jabatan Korporat dan Perhubungan Awam MBJB dalam satu kenyataan berkata agensi itu menerima ancaman bom melalui e-mel.

E-mel itu diterima pada waktu pagi dan dihantar dengan nama 'Takahiro Karawasa'.

“Susulan e-mel itu, pihak majlis membuat laporan polis dengan Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Baru Selatan.

"Semua kakitangan dan orang awam diminta mengosongkan bangunan Menara MBJB dan menunggu di kawasan perhimpunan pada tengah hari sehingga pemeriksaan polis selesai," katanya.

Menurut kenyataan itu lagi, terdapat kira-kira 500 orang di dalam bangunan itu semasa kejadian.

“Orang ramai dan kakitangan dibenarkan masuk semula ke dalam bangunan pada pukul 2 petang dan beroperasi semula seperti biasa.

"Polis mengesahkan ancaman itu palsu dan Menara MBJB selamat untuk beroperasi," katanya

E-mel ancaman bom serupa yang dihantar dengan nama yang sama, Takahiro Karawasa, juga dihantar kepada agensi kerajaan di Filipina tahun ini serta Korea pada Ogos 2023.

Sebagai tindak balas kepada e-mel yang dihantar pada tahun 2023, Karawasa, yang merupakan seorang peguam di Jepun meluahkan rasa kesal kerana namanya telah disalahguna di laman X (Twitter).

"Ini adalah salah. Saya rasa nama saya disalahgunakan tanpa kebenaran saya. Sesetengah pelampau melakukan jenayah ini, kerana jenis kesalahan ini kadang-kadang tidak dikawal di Jepun," lapor Korea Times. — The Star/ REMAR NORDIN

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram